Asim Ferhatovic-Hase

Klupska karijera

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u povijesti. Nogometom se počeo baviti u nižerazrednom Vratniku iz Sarajeva. Potom je igrao u Sarajevu, prvo u mlađim kategorijama a zatim i u seniorskoj momčadi s kojom u sezoni 1966./67. osvaja prvenstvo Jugoslavije. U sezoni 1963./64. bio je najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije s postignutih 19 pogodaka. Godine 1963. otišao je nakratko u turski nogometni klub Fenerbahçe ali se vratio u rodno Sarajevo nakon samo mjesec i pol dana provedenih u Istanbulu. Za Sarajevo je odigrao oko 700 utakmica i postigao 350 pogodaka.

Reprezentativna karijera

Za A selekciju nogometne reprezentacije Jugoslavije Ferhatović je odigrao samo jednu utakmicu i to 8. listopada 1961. godine, u Beogradu, utakmicu u kojoj je Jugoslavija dobila Južnu Koreju s 5:1. Za mladu i B reprezentaciju Jugoslavije Ferhatović je odigrao više od 20 utakmica.

Individualna

Klupska[uredi VE | uredi]

Sarajevo

Zanimljivosti

  • Godine 1964. sarajevski novinar i kasniji političar Stjepan Kljujić napisao je knjigu o Asimu Ferhatoviću, “Ferhatović majstor driblinga” koja je tiskana u 30.000 primjeraka što je rekord u športskim publikacijana u BiH.
  • Opjevan je u pjesmi “Nedjelja kad je otiš’o Hase” objavljenoj na albumu “Dok čekaš sabah sa šejtanom” sarajevske rock grupe Zabranjeno Pušenje.
  • Stadion u sarajevskom kvartu Koševo po njemu danas nosi ime Stadion Asim Ferhatović Hase

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *